April 22, 2014

Healthy Pizza


Zdravá pizza - Člověk by řekl, že tento oxymóron prostě nelze zrealizovat, leda tak v nějaké jiné dimenzi. Ale opak je pravdou a tímto vám představuji zdravou pizzu. Základem je celozrnná tortilla, na kterou jsem naskládala všechno, co bylo zrovna po ruce. Zdravou pizzu jsem dělala už po několikáté a různých variací, které jsem zatím nevyzkoušela, je víc než dost. Musím však říct, že tahle mi chutnala zatím ze všech nejlépe, proto jsem se rozhodla  podělit se o recept.


Healthy pizza - one would think that these two contrasts just can't be put together in one same thing, unless it would be in a complete different dimension. Well, let me show you the opposite by introducing you to this healthy pizza.
The base of the pizza is a wholewheat tortilla, which I stacked up with basically everything I had on hand. This was definitely not my first time making a healthy pizza, but there is still plenty of different variations I haven't tried yet. Bud I must say, this one was so far the tastiest, so I decided to share the recipe.


Ingredience / The Ingredience

Celozrnná tortilla* / Wholewheat tortilla                             1        
Rajčatový protlak / Tomato puree                                   50 g
Mozarella / Mozarella                                                     130 g
Špenát / Spinach                                                             25 g
Černé Olivy / Black Olives                                              15 g
Krůtí Šunka / Turkey ham                                               20 g
Feta sýr / Feta cheese                                                    20 g
Pesto / Pesto                                                                   10 g
Česnek, česnekový prášsk / Garlic, garlic powder   
Oregáno / Oregano

Nutriční hodnoty / Nutritional info: 650 kCal
1. Nejprve jsem tortillu namazala řajčatovým protlakem a posypala oregánem
 1. First, I smeared the tortilla with the tomato puree and sprinkled on some oregano 
2. Nastrouhala mozarellu
2. I grated some mozarella
3. Přidala spařený špenát (*více informací na konci článku) a olivy
3. I added the steamed spinach (*more info on the end of this post) and olives 
4. Dále jsem natrhala šunku a nadrobila fetu
4. Next I teared up my ham and sprinkled on the feta cheese
5. Nakonec jsem přidala trošku pesta, které dodá pizze ten správný šmrnc :)
5. Lastly I added a little bit of pesto, which gives the pizza the right oomph :)

No a teď už zbývá jen hodit pizzu do předehřáté trouby (200°C) na 10 minut a může se servírovat!
Well and now it's all about just throwing the pizza in the preheated oven (400F) for 10 minutes and it's ready to be served!



*Použila jsem vícezrnnou tortillu, kterou kupuji v Albertu, ale pokud někde ví, kde sehnat celozrnnou, podělte se prosím :)
*Spařený špenát: Na pánev jsem dala špenát s trochou vody,přidala 1 stroužek česneku, osolila, opepřila, přikryla a nechala to bublat, dokud špenát nezmenšil objem (asi tak padesátkrát).
A to je vše! Pokud člověk není v kuchyni tak zpomalený jako já, tak si zvládne za pár minut udělat pizzu, která je nejen strašně dobrá, ale i zdravá. Pokud jde o kalorie, není to nic jako takový salátek, ale když to srovnám s běžnou pizzou, která má kalorií 800 - 1500, tak to přece jenom jde :) Plus, každý si tu pizzu může upravit podle sebe. Toť krása domácího vaření!




*Steamed spinach: I placed the spinach on a pan with a little bit of water, I added 1 garlic clove, salt and pepper, I covered it with a lid and let it bubble a little, till the spinach reduced its capacity like a million times.

And that's it! If you're not as slow in the kitchen as I am,you're gonna make a tasty AND a healthy pizza just in a few minutes. Although the calories aren't as great as - let's say a salad, but If I compare it with a regular pizza, which has like 800 - 1500 cal, it is still pretty good. Plus, you can top your pizza with whatever you'd like. And that's the beauty of home cooking! 

Blueberry


5 comments:

Every comment makes me very happy! Thank you ♥